Yeniden Asya Sertifikalı Eğitim Programı

Ülkemizin 2019 yılında ilan ettiği Yeniden Asya Girişiminin hedefleri arasında, genç nesilde Asya bölgesi hakkında farkındalık yaratılması; akademik alanda Asya çalışmalarının nitelik ve nicelik bakımından artırılması; milli menfaatlerimiz doğrultusunda istifade edebileceğimiz uzman insan kaynaklarının oluşturulması; Bakanlığımızın, diğer kurumlarımızın, akademi ve iş çevrelerinin yararlanabileceği Asya bölge uzmanlarının yetiştirilmesi ve bu yoldaki çalışmaların sürdürülebilir kılınması yer almaktadır.
Bu hedefler doğrultusunda, Bakanlığımız tarafından 14 Mart-22 Nisan 2022 tarihlerinde ilk kez Yeniden Asya Sertifikalı Eğitim Programı (YASEP) düzenlenmiştir. Programın Girişim’e görünürlük kazandırdığı müşahede edilmiş, katılımcı öğrenciler ile akademik paydaşlarımızca olumlu geri bildirimlerde bulunulmuş ve tekrarlanması yönünde kuvvetli beklenti dile getirilmiştir.
Bakanlığımız tarafından YASEP’in ikincisinin 16 Nisan-23 Mayıs 2024 tarihleri arasında üniversite son sınıf ve yüksek lisans öğrencilerine yönelik olarak düzenlenmesi öngörülmektedir. Katılım ücreti bulunmayan sözkonusu programa, başvuru aşamasında sunulacak niyet mektuplarının incelenmesi temel alınarak 25 öğrenci kabul edilecektir. Eğitim programının bazı bölümleri İngilizce olarak düzenleneceğinden ve bir kısım eğitim materyali İngilizce olacağından katılımcı öğrencilerin iyi derecede İngilizce bilmeleri gerekmektedir. Asya dillerinden herhangi birini bilen veya öğrenmeye başlayan öğrenciler öncelikli olarak değerlendirilecektir. Program kapsamında, Türk ve yabancı diplomatlar, bürokratlar, Asya ile ilgili çalışma yapan akademisyenler ve Asya ülkelerinde faaliyet gösteren iş insanları katılımcı öğrencilere hitap edecektir.
Programın altı hafta sürmesi ve haftada iki gün, 50 dakikalık ikişer ders şeklinde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Dersler çevrimiçi düzenlenecektir ve devam mecburiyeti vardır. Program süresince her bir katılımcının Yeniden Asya Girişimi ile bağlantılı bir tema üzerinde sunum yapması beklenmektedir. Çevrimiçi oturumlara katılan ve sunumlarını tamamlayan öğrenciler sertifika almaya hak kazanacaktır.
Söz konusu programa ilişkin duyuru metni, afiş, dilekçe örneği, başvuru formu aşağıda yer almaktadır.

Dilekçe

Başvuru Formu